• +38 0532 61-13-10
  • arzsp@pl.dsns.gov.ua
  • Полтава, Україна

22 березня — Всесвітній день водних ресурсів!

22 березня у всьому світі відзначають Міжнародний день води. Резолюцію про святкування Міжнародного дня води прийнято на 47 сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй у листопаді 1992 року. У 2000 році ООН прийняла Декларацію тисячоліття ООН та розробила спеціальну Програму дій на ХХІ століття, яка дала б змогу забезпечити кожного жителя нашої планети чистою питною водою.
В Україні найбільше свіжої води (48%) споживає промисловість, 40% води йде на потреби сільського господарства, 12% припадає на комунальне господарство міст та інших населених пунктів.
Загальні запаси природної води протягом року в Україні складають 94 км. куб., з яких доступні для використання тільки 56 км. куб. Основна частина водних ресурсів припадає на річковий стік, 60% якого формується на території України, а решту води ми отримуємо від наших сусідів. Запаси прісних підземних вод в Україні ще менші і рівні всього 27 км. куб., з яких 9 км. куб. не пов’язані з поверхневим стоком, тобто не можуть відновлюватись. Все це засвідчує, що Україна є однією з найменш забезпечених водою серед країн Європи. Так, на одного жителя України припадає всього 1 тис. м. куб. води, для порівняння в Росії цей показник складає 31 тис., в Німеччині – 2 тис., в Польщі – 1,6 тис.
Всім нам треба пам’ятати про те, що ресурси води не безмежні, і наше здоров’я і життя прямо залежать від її кількості і якості. Не кажу вже про духовне значення річок, озер, взагалі води для нашого самопочуття.
Протягом усієї історії люди боролися з водою і за воду. Чиста вода – глобальна проблема людства. Тому, відзначаючи День води, ми повинні пам’ятати про це і берегти наші водні ресурси.4939_n