• +38 0532 61-13-10
  • arzsp@pl.dsns.gov.ua
  • Полтава, Україна

23 березня – Всесвітній метеорологічний день!

Щорічно 23 березня Всесвітня Метеорологічна Організація (ВМО), її члени в 188 країнах, а також світове метеорологічне співтовариство святкують Всесвітній метеорологічний день. У цей день відзначається набуття чинності в 1950 р. Конвенції ВМО, відповідно до якої була створена ця Організація. Згодом, а саме в 1951 р., ВМО отримала статус спеціалізованої установи системи Організації Об’єднаних Націй.
Мета свята – акцентування важливості метеорології і метеорологічної служби у забезпеченні добробуту населення. Кожен рік вибирається нове гасло цього дня, яке покликане допомогти людям зрозуміти значення метеорологічної служби. У 2017 році це гасло – “Пізнаючи хмари”. Саме вивчення хмар дає можливість краще зрозуміти, як вони впливають на клімат і як зміна клімату вплине на хмари.
Реалії сьогодення свідчать про зростаючу роль гідрометеорологічної інформації та прогнозів у забезпеченні сталого соціально-економічного розвитку, безпеки життєдіяльності суспільства.
В Україні стихійні гідрометеорологічні явища завдають значної шкоди економіці і населенню. Паводки в гірських регіонах, штормовий вітер, засухи, ожеледі, сильні зливи з грозами – ось далеко не повний перелік гідрометеорологічних явищ, які практично щорічно призводять до матеріальних збитків, і, на жаль, супроводжуються людськими жертвами.
Гідрометеорологи України успішно вирішують важливі державні завдання: забезпечують потреби економіки, вносять істотний внесок в захист навколишнього середовища і своєчасно попереджають про стихійні лиха. 37938_n