• +38 0532 61-13-10
  • arzsp@pl.dsns.gov.ua
  • Полтава, Україна

Полтавські рятувальники розповіли про історію створення свого підрозділу – частину з ліквідації нафтогазових фонтанів!

Аварійно – рятувальний загін спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Полтавській області є професійним підрозділом, який виконує невідкладні роботи на об’єктах нафтогазового комплексу країни та здійснює на договірній основі аварійно – рятувальне обслуговування підприємств, установ і територій, на яких виникає небезпека надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Одним із основних завдань, що покладені на загін, є виконання робіт по запобіганню виникнення надзвичайних ситуацій та мінімізація їхніх наслідків, а також, попередження надзвичайних ситуацій під час буріння, експлуатації та проведенні ремонтних дій на нафтогазових свердловинах.
АРЗ СП ГУ ДСНС України у Полтавській області об’єднав: орган управління, аварійно – рятувальну частину, частину з ліквідації нафтогазових фонтанів і частину спеціальних робіт та транспортного забезпечення. Він має чотири протифонтанних відділення – у Полтаві, Балаклії, Ніжині, Стрию. Це – високопрофесійні колективи, забезпечені новітньою технікою і здатні виконувати будь – які профільні завдання.
Обєднання отримало чинний статус за наказом МНС України від 20.01.2011 року №64. Частина з ліквідації нафтогазових фонтанів, яка увійшла до складу АРЗ СП, має свою давню і славну історію.
Історія створення цього підрозділу починається з 1969 року, коли гостро постало питання боротьби з нафтогазовими фонтанами та нафтогазоводопроявленнями. Діяльність бійців частини довела доцільність її створення. Досвід, який здобувався у тяжких умовах гасіння нафтових і газових фонтанів, дозволив розробити спеціальні технології і створити унікальне обладнання для ліквідації нафтових і газових фонтанів будь-якої складності.
Високий рівень професійності фахівців частини, накопичений досвід при ліквідації фонтанів та створення унікальних засобів для боротьби зі стихією, дозволив, ще за часів колишнього Радянського Союзу, стати їй головною протифонтанною частиною СРСР. Ця частина була і залишається найбільшим та найпотужнішим підприємством такого типу серед країн СНД.
За час свого існування спеціалісти частини приборкали 136 газонафтопроявлень та 76 палаючих і не палаючих нафтових та газових фонтанів а це – території України, Туркменії, Казахстану, Росії, а також аварії на свердловинах Афганістану, В’єтнаму, Польщі, Болгарії. На територіях цих держав було ліквідовано 7 складних аварій.
У 1985 році рятувальники розпочали роботи з ліквідації надзвичайно складної аварії на свердловині №37-Тенгіз у Казахстані. Спеціалісти інших країн відмовилися приборкати цей палаючий нафтогазовий фонтан, хімічний склад якого мав 25 відсотків сірководню. Дебіт фонтанування становив понад 12-15 тисяч тон нафти та 6-8 мільйонів кубометрів газу на добу.
Наступна аварія, яка покликала в дорогу Полтавців, сталася у 1992 році в Туркменістані. До приїзду наших земляків на свердловині працювали 3 частини місцевого підпорядкування. В одній із проб наведення запірної арматури на устя свердловини 20 чоловік отримали опіки різного ступеню і, на жаль, для двох фонтанників ця нерівна боротьба скінчилася трагічно. Мабуть, недаремно ця місцевість зветься Барсаль Гільмес, що означає «підеш не повернешся». Тиждень знадобився Полтавцям на приборкання вогняного велетня.
Рятувальники частини брали участь і у ліквідації наслідків землетрусу у Вірменії (1986р.). Вони першими почали руйнацію аварійних будинків та споруд за допомогою вибухів. Майже за місяць було обвалено 32 об’єкти, що дозволило в короткий термін розчистити територію для будівництва житлових будинків.
На ліквідацію наслідків землетрусу в Туреччині (1999р.) наші рятувальники прибули третіми після Болгар та Росіян. Роботи проводилися в особливо небезпечних умовах. Необхідно було знайти та витягти з-під завалів тіла загиблих. До морального фактору додалася ще й спека, нестерпний сморід та напівзруйновані будинки, які розсипалися прямо на очах. Через кілька днів зону аварійно-рятувальних робіт оголосили зоною епідемії. Наші рятувальники останніми залишали Туреччину.
Наш АРЗ СП має ефективну структуру автономного існування окремих підрозділів в польових умовах упродовж тривалого часу. Житловий комплекс на 128 місць, спроектований та збудований спеціалістами загону, було демонтовано та завантажено у 26 залізничних вагонів протягом 17 годин.
Він показав свою ефективність в умовах відновлюваних робіт після катастрофічної повені в Закарпатті. В ньому мешкали постраждалі, які залишились без домівки. Цей комплекс має свою кухню, пральню, душову, радіовузол та медпункт, де надавалась цілодобова медична допомога місцевому населенню. Для автономного існування аварійно-рятувальних підрозділів в зонах надзвичайних ситуацій використовуються електростанції потужністю до тисячі кіловат, які можуть забезпечити електроенергією населенні пункти, що постраждали через примхи стихії.
Наші підрозділи успішно та в стислі строки ліквідовують аварії на газових та нафтових свердловинах, аварії техногенного характеру, в тому числі, на промислових підприємствах. Здійснюють пошук та рятування людей в екстремальних умовах, при задимленості, загазованості, при підвищених температурах, при загрозі вибуху, обвалу, зсуву, при затопленні. Всі роботи проводяться з наданням першої медичної допомоги.
Керівництво загону постійно дбає про гідні та комфортні умови праці, забезпечення дружньої атмосфери в колективі, підборі професійних кадрів, в загоні працюють заслужені ветерани, які передають свій безцінний досвід молодому поколінню. Наразі, начальником АРЗ СП ГУ ДСНС України у Полтавській області є полковник служби цивільного захисту Кириленко Роман Петрович.ZdanieDvorсканирование0036сканирование0015Куличиха 11Копия Scan0005img061Foto_0393-11817-1854_2