• +38 0532 61-13-10
  • arzsp@pl.dsns.gov.ua
  • Полтава, Україна
Новини
Міжнародний День відмови від куріння 16 листопада 2017

Міжнародний День відмови від куріння 16 листопада 2017

Щорічно в третій четвер листопада в ряді західних країн світу відзначається День відмови від куріння (No Smoking Day). Він був встановлений Американським онкологічним товариством (American Cancer Society) в 1977 році.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я:

— у світі 90% смертей від раку легенів, 75% — від хронічного бронхіту і 25% — від ішемічної хвороби серця обумовлені курінням;

— кожні десять секунд на планеті вмирає один запеклий курець (до 2020 року цей рівень може підвищитися до однієї людини за три секунди);

— завзятими курцями сьогодні можна назвати 50-60% чоловіків (серед деяких категорій громадян ця цифра досягає 95%).

Мета Міжнародного дня відмови від куріння — сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення в боротьбу проти куріння всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління й інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я. Також небайдужі волонтери мають на меті популяризувати здоровий спосіб життя серед молоді, зумовивши їх вибір на користь чистих легень. До речі, існує також Всесвітній День без тютюну, який святкується 31 травня.

Крім канцерогенів і інших отруйних речовин, що потрапляють безпосередньо в легені, а потім – в кровотік через сигарету, курець підриває місцевий легеневий імунітет, що сприяє розвитку бронхіту. Крім того, під час куріння залежний отруює не тільки себе, а й оточуючих, роблячи їх проти волі пасивними курцями.

Слід зазначити, що при гарній обізнаності про шкоду тютюнопаління для здоров’я, деякі городяни не прагнуть позбавитися від нікотинової залежності. Або людина не усвідомлює всієї тяжкості наслідків вживання тютюну для свого здоров’я, або вважає, що хвороба його не торкнеться, або звичка палити настільки сильна, що немає можливості від неї відмовитися.

Так що беріть себе в руки, якщо ви курите, і починайте дихати, нарешті, на повні груди. Будьте здорові!