• +38 0532 61-13-10
  • arzsp@pl.dsns.gov.ua
  • Полтава, Україна
Новини
Заняття з психологічної підготовки

Заняття з психологічної підготовки

17 березня психологом АРЗ СП ГУ ДСНС Пушко Євгенієм проведено заняття з психологічної підготовки для персоналу загону. Обговорено особливості етичного ставлення, підтримання контакту, надання допомоги людям з особливими потребами.

Розвиток культури та цивілізації визначається, в багатьох випадках, по ставленню суспільства до людей, які мають обмежені можливості та особливі потреби. До того ж, для нас вкрай необхідно підтримувати єдність та рівність, які досягаються залученням усіх засобів для того, аби кожен громадянин України мав змогу інклюзивно та безбар’єрно отримувати необхідну допомогу та  піклування.

Пропонуємо і вам, разом з нами, згадати загальні рекомендації, щодо коректного спілкування (особливо при наданні допомоги) з людьми, які мають інвалідність:

1. Людина — в першу чергу особистість, а не інвалідність, чи “вада”, яка в неї є
2. Уникайте образливих та оціночних суджень, стереотипів. Звертайтесь з повагою.
3. Запитайте: Чи добре людина вас розуміє? Чи потребує вона особливої допомоги? Чи може справитися сама?
4. Забезпечуйте людину всією необхідною інформацією, на скільки це можливо. (використовуйте поєднання жесті, звукових, відеосигналів). При наданні допомоги, доступним для постраждалих способом, коротко коментуйте свої дії та цілі.

5. Звертайтесь та говоріть безпосередньо з самою людиною, навіть якщо поряд є помічник, опікун, чи перекладач.
6. Впевніться, що є час та можливість зрозуміти ваші слова і відповісти. Не поправляйте та не пришвидшуйте  (особливо, якщо особі важко говорити, формулювати відповідь, чи якщо присутнє затинання)
7. Якнайшвидше оцініть можливість залучення особи до контакту з близькими, спільнотою, до якої вона належить, необхідними іншими спеціалістами, за потреби (соціальні працівники, медики, сурдоперекладачі і т.д.)